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Dear Mr. Trinity: 

My letter to you of May 2,2003 addressed the statutory framework that governs how the 
Corporation for National and Community Service ("the Corporation" or "CNCS") obligates 
funds in the Trust for the payment of educational awards. This letter addresses a follow-up 
question you have raised. 

In my letter, I explained that the CNCS statutes require the Corporation to deposit into 
the Trust, at the time the Corporation approves positions, an amount that is equal to the total 
number of approved positions multiplied by the "value of a national service educational award." 
42 U.S.C. fj 12571 (c)(2). The "value" is to be determined under Section 12603, but neither that 
section nor the other provisions in the CNCS statutes provide a single "value" to be used for the 
educational award. Instead, Section 12603 specifies that different values apply depending on the 
circumstances. I further explained that the CNCS statutes authorize the Corporation to rely on 
reasonable estimates in calculating the "value" of an educational award (such as estimates of 
what percentage of enrollees will earn an award through their service), but that the statutes do 
not authorize the Corporation to rely on estimates regarding how many enrollees who have 
earned an award will actually use their awards. In the Corporation's experience, approximately 
24% of earned awards are never utilized and therefore the funds that would have paid for those 
awards remain in the Trust. 

You have asked whether, in accordance with the framework outlined in my letter, the 
Corporation can determine the "value" of an award on a "present value" basis. For example, 
take the case of a full-time enrollee who completes his or her service and earns the maximum 
award. The enrollee has seven years in which to use the award, which remains a fixed amount 
throughout this period. From the perspective of its present value at the time of the Corporation's 
obligation of the funds (when the enrollee's position is approved), the amount of the award will 
be greater if the enrollee uses the award earlier rather than later during the seven year period. I 
also note that the CNCS statutes require that the Trust funds earn interest, and that historical 
experience indicates that enrollees use their awards at various points during the seven year 
period. As indicated abo~re, although the value of an award is addressed in 42 U.S.C. $ 5  12571, 
12603, nothing in those sections or elsewhere precludes the use of a "present value" in 
determining the appropriate amount to deposit in the Trust. For the reasons explained below. our 
conclusion is that the CNCS statutes pesn~it the Corporation to calculate the "value" of the 
awards on a present value basis. 



There is ample precedent for utilizing 'present value" in these circumstances. Although 
we can identify several programs that rely on "present value" in this context, the educational 
grants for Reserves under the Montgomery G.I. Bill ("G.I. Bill") may be the most similar to the 
CNCS statute.' Under the G.I. Bill, members of the armed forces, through their service, earn 
educational benefits that they can use in the future, just as CNCS volunteers earn educational 
benefits through their service. The "cost" of the Reserves7 future educational benefits is 
calculated on a present value basis. 10 U.S.C. $2006@)(2). To covcr thc costs, thc Dcfcnsc 
Department pays into a dedicated Fund, on a monthly basis, the present value "cost" of the future 
educational benefits. Id, fJ 2006(c)(l), (g)(l), This Treasury Fund earns intcrest, which is 
credited to and deposited into the Fund. Id. $2006(c)(3), (h). Thc payment of interest is 
intended to ensure that the deposited (present value) amount plus the interest will be sufficient to 
cover the future educational benefits. 

In several rclcvant ways, the CNCS statute is similar to the Reserves portion of the G,I, 
Bill. By statute, the Corporation must deposit in the Tnqt the "value" of the educational awards 
for the approved positions. 42 USC 9 4 12571 (c)(2), 12603. The  amounts deposited in the. Trust 
for educational awards shall be invested by Treasury in interest-bearing obligations of the United 
States. Id. 6 12601(b). The interest earned on Trust balances is also deposited back into the 
Trust. Id. $ 12601(n)(3). Amounts in the Trust are available to pay the educational awards. 3. 
5 12601(c). " 

The essential fact is that, as with the G.I. Bill, Congrcss in the CNCS statutes has 
required interest to be earned on the deposited amounts, and these interest earnings are available 
(along with the initial dcpositcd amount) to satisfy the Government's future legal obligation. As 
noted above, Congress has given enrollees a seven year period in which to use the awards that 
they have earned. a. 9 12602(d). Thus, under the statutory fiarnework, the amount that the 
Corporation obligates when it approves an enrollee's position will earn interest throughout the 
period of the enrollee's s~rvice and continue to earn interest during the subsequent period of up 
to seven years until the enrollee actually uses the award. 

As a result, if the Corporation obligates the full amount of the award when it approves a 
position, then the Corporation will have available, with its subsequent interest earnings, an 
amount in excess of what it will actually need to pay the award. If, instead, the Corporation 
obligates the present value of the award (relying on historical experience and conservative 
estimates of when enrollees use their awards during the seven year period), then thc Corporation 
will have available to it -- with interest earnings -- the amount that the Corporation will actually 
need to pay the award. The reasonableness of the Corporation calculating the "value" of the 
award on a present value basis is reinforced by the fact that the Corporation in making 
obligations may not take into account the "usage rate," i.e., the rate at which enrollees actuolly 
usc the awards that they have earned. As I explained in my lcttcr of May 2, the CNCS statutes 

' Federal employee retirement programs, such as FERS and Military Retirement, are 
other examples of programs that are h d e d  on a present value (accrual) basis. 

' Although there are indeed differences between the CNCS statutes and the Reserves 
portion of the G.I. Bill, we do not believe that these differences are particularly significant in 
terms of the question that you have raised. 



do not authorize the Corporation, in obligating h d s ,  to rcly on its historical experience that a 
significant percentage (approximately 24%) of the enrollees who earn awards will not end up 
using them. The presence of this conservative assumption means that, even if the Corporation 
calculates the "value" of an award on a present value basis, the Corporation will still be 
obligating, with fiture interest earnings, an amount that should be approximately 24% greater 
thm the Corporation should need for satisfjmg its legal obligation to pay the awards whcn they 
are eventually used. That is because the Corporation will be obligating amounts, on a present 
value basis, for awards that historical experience indicates will not be used. 

Although the Corporation's reliance on this conservative assumption (of a 100% usage 
rate) should ensure that the Trust will have more than sufficient funds to pay awards as they are 
used, the Corporation nevertheless ziust closely monitor the Trust's financial situation, The 
Corporation must perform an actuarial valuation of the Trust, on an annual or more frequent 
basis, so that the Corporation can address surpluses that occur, and will have an accurate 
understanding of exactly what it would need before seeking amual appropriations. 

Accordingly, our conclusion is that the Corporation may calculate the "value" of an 
award on a present value basis, 

Sincerely, 

w 
Philip J. Perry 
General Counsel 
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Whereas reliance on this conservative assumption is prudent (and required by the CNCS 
statutes), rt would be unreasonable for the Corporation to follow the much more conservative 
approach that the Gencral Accounting Office (GAO) set forth in its opinion of April 9,2003. As 
we explained in my letter of May 2, 2003, GAO's approach would require the Corporation to set 
aside a substantially greater portion of the T w t ' s  funds for theoretical liabilities that will never 
come due, and thereby prevent the Corporation tiom Mly carrying out its mission to support 
volunteer activities. 


