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EXECUTIVE OFFICE O F  THE PRESIDENT 
OFFICE OF M ~ N A G E M E N T  AND BUDGET 

WASHINGTON, a c. 20503 

May 2,2003 

Mr. Frank Trinity 
General Counsel 
Corporation for National and Community Service 
1 20 1 New York Avenue, NW 
Washington, D.C. 20525 

Dear Mr. Trinity: 

You have requested that we review an opinion issued by the G e n d  Accounting Office 
(GAO) on April 9,2003. concerning when, and in what amount, the Corporation for National 
and Community Service (the Corporation or CNCS) should record its education awards as 
obligations. The Corporation and GAO disagree on both (i) when the Corporation must record 
such obligations and (ii) the amounts it must record. 

It is not surprising that GAO and the Corporation have interpreted the relevant provisions 
of the underlying statute differently. The statute is certainly not a model of clarity. The 
difficulty arises in part due to the structure of this program, which involves grant agreements 
being entered into between the Corporation and the States and other recipients, which are then 
followed at some later time by individuals enrolling as volunteers with the grantees (on either s 
full-time or part-time basis), md which is then followed by the volunteers' actual service. It i s  
through this service that a volunteer actually earns an educational award, the value of which 
depends on how long the volunteer actually serves. 

After scrutinizing the most relevant statutory provisions (including 42 U.S.C. $5  
1257 1 (c), 1258 1 ( f ) ,  and 12603), we believe that GAO's view regarding the appropriate time for 
recording eclucatiod awards as obligations may be somewhat more consistent with the language 
of the statute, but this point is not particularly relevant given the structure of appropriations for 
the National Service Trust (the Trust). More importantly, we do not believe that GAO is correct 
regarding the amounts that the Corpomtion must record as obligations. 

When Must the Corporation Record an Education Award as m Obligation? 

GAO concluded that the Corporation must record an obligation at the time the 
Corporation signs a grant agreement. In contrast, the Corporation believes that it need not record 
the obligation until the later point in time when an individual actually enrolls in the Trust. 

Our sense is that GAO's view is somewhat closer to our reading of the statute. The 
Corporation's authority to make grants to States and other recipients is set forth in 42 U.S.C. 4 
1257 1 . That section includes the following provision: 



(a) Provision of assistance 

. . . [Tlhe Corporation for National and Community Service may make 
grants to States, subdivisions of States, Indian tribes, public or private nonprofit 
organizations, and institutions of higher education for the purpose of assisting the 
recipients of the grants . . . to carry out full- or pa-time national service 
programs . . . . 

(c) Provision of approved national service positions 
As Dart of the provision of assistance under [this section], the Corporation shall 

- 

(1 ) approve the provision of national senrice educational awards . . . for the 
participants who serve in national service programs carried out using such 
assistance; and 

(2) deposit in the National Service Trust. . . an amount equal to the product of 

(A) the value of a national service educational award under [42 USCS 8 
126031; and 

(B) the total number of a~proved national service ~ositions to be ~rovided. 

Id. (emphasis added). - 

Under h s  provision, funds must be deposited in the Trust for "approved national sewice 
positions to be vrovided." Id. (emphasis added), Thus, deposit must occur at a time when 
positions are "approved but not yet "provided" - i.e., at a time when a grant recipient has 
authority to fill a position, but has not yet done so. Another provision of the statute, 42 U.S.C. 5 
12581 (f), similarly requires that "[tlhe Corporation may not approve positions as approved 
national service positions . . . for a fiscal year in excess of the number of such positions for 
which the Corporation has sufficient available f~lnds In the N ationd Service Trust for that fiscal 
year." Because these sections sped@ when "sufficiiml available funds" must be set aside for 
education awards through "deposit" in the Trust, they should be read as instructing the 
Corporation to obligate f h d s  when it "approves" positions, as opposed to the later date when a 
grant recipient fills those positions.L 

The question is then whether ''approval" of positions coincides with the date of a grant, or 
during some subsequent ''part of the provision of assistance" to grantees under Section 1257 1. 
We think the best reading of these provisions is that the Corporation "approves" positions at the 
point when a grant recipient has authority to fill those positions. That point will turn, of course, 
on what the grant actually pcrrnits a recipient to do. If, for example, a grant recipient must still 
obtain a later approval from the Corporation before enrolling people in any positions under the 
grant, the date of that later approval may properly qualift as the date of "approval" for purposes 
of sections 12571 and 12581. 

I Tbis is the better and more consavative point of obligation in light of boh the unique statutory provisions 
requiring deposit of sufficient h d s  in the Trust aud thc history of this program and its recording of obligations. 



In light of the structure of Congress' appropriations, however, the date on which funds 
are to be transferred to the T ~ s t  does not appear to have practical significance for present 
purposes. In the FY03 appropriation, for example, Congress appropriated S 100 million 
specifically for the Trust. Thus, the Corporation did not independently determine how much of 
the appropriation needed to be placed in the Trust to support educational awards for program 
participants. Because the amount of funds Congress decides to place in the Trust now drives the 
grant-making process (and not vice-versa), the important question for present purposes is not the 
time at which obligations are incurred, but the amount of those obligations. - 

In What Amount Must the Corporation Record the Obligation? 

W ~ t h  respect to the question of how much the Corporation needs to obligate for an 
education award, GAO concludes that the Corporation must record (at the signing of the grant 
agreement) the maximum amount that could conceivably be earned and later used for 
educational awards. By contrast, the Corporation believes that it may record a conservative 
estimate of the amount of h d s  the Corporation will actually have to pay for the awards that are 
camed and used. Historical experience and the Corporation's modeling have shown that the 
extent to which education awards ate actually earned and used is significantly lower than the 
theoretical maximum. Tmst data indicates that not all enrollees earn (through their service) the 
maximum award to whch they could become entitled, and not all enrollees use the award that 
they earned. Thus, recording obligations based on reasonable and conservative estimations that 
reflect historical experience instead of basing the obligation on theoretical maximums would 
permit the Corporation to authorize more individuals to perform volunteer service for their 
communities ensuring that the Corporation has obligated sufficient amounts to cover the 
payments that the Federal government will ultimately have to make, in future years, when these 
volunteers use these awards to support their education. 

Having reviewed the GAO and CNCS opinions in light of the governing statue, we 
conclude that GAO's position is not consistent with the statutory language at issue. Section 
125 71 (c) requires the Corporation to deposit into the Trust "an amount equal to the product of 
(A) the value of a national senrice educational award under section 12603 of this title; and (B) 
rhe total number of approved national service positions to be provided." Significantly, there is 
no Angle "value" of an award under Section 12603. Instead, Section 12603 specifies that 
different values apply depending on whether a person is a fdl- or part-time participant, and on 
whether the person completes his or her term of service and (if the service is not completed) 
whether the person receives a pro-rated award. Thus, in determining "the value" for Section 
1257 1 (c), the Corporation must necessarily rely on robust estimates, based on historical 
experience, of the extent to which volunteas complete their service and, when service is not 
completed, the extent to which they receive pro-rated awards. According to the Corporation, the 
value of an educational award for any particular enrollee can therefore range anywhere between 
$0 and $4,725, depending on these variables. 

This conclusion is buttressed by 42 U.S.C. 12581(f), which expressly contemplates that 
the Corporation may not have sufficient fimds in the Trust to cover its educational awards: "If 
appropriations are insufficient to provide the maximum allowabIe national service educational 
awards under division D of this subchapter for all eligible participants, the Corporation is 



authorized to make necessary and reasonable adjustments to program rules." Of course, the 
Trust could only have a shortfall if the Corporation mistakenly estimated the appropriate amount 
to deposit. Thus, section 1258 1(0, like section 1257 1 (c), contemplates that the Corporation will 
estimate the amounts it needs to place in the fund, and may occasionally under-estimate those 
amounts. 

There are two important caveats, however. First, the statute authorizes estimation only of 
the ya& of awards that will be earned. It does not authorize estimation of the percentage of 
those earned awards that will actually be used. To the contrary, as noted above, Section 
12571 (c) requires the Corporation to deposit into the Trust "an amount equal to the product of 
(A) the value of a national service educational award under section 12603 of this title; and (B) 
t!iq !glql r l imbgx. npprovcd nativnal stnice positions to be provided. By referring to the 
"total number" of approved positions, as opposed to the number of participants that actually use 
their awards, the statute does not authorize estimation of the extent to which e m e d  awards will 
actually be used.2 

Second, the Corporation must ensure that its estimates are conservative ones, designed to 
err on the side of overfirnding the Trust. Section 1258 1(f) requires the Corporation to "tak[e] 
into consideration funding needs for national service educational awards . . . based on completed 
service." By requiring the Corporation to "take into consideration" the "fimding needs" that 
exist "based on completed service," Congress expressly authorized the Corporation to assess its 
actual "needs," but also placed a thumb on the scales by specifying that the Corporation should 
at least consider "completed service." See ~enerallv Bennett v. Suear, 520 U.S. 154, 172 (1997) 
(noting that while agency's final decision is within its discretion, it must comply with procedural 
requirement to "take into consideration" specific factors). Thus, the Corporation should err on 
the side of caution. 

Such estimation is consistent with rhe obligation practices of other agencies that use 
estimation methodologies to deternine the amount of h d s  to be obligated. One obvious 
example involves federal loan guarantees, and the "subsidy" amount that an agency has to 
obligate under the Federal Credit Reform Act. These subsidy calculations are based on historical 
experience and reasonable estimates of the go~ernment's ultimate legal liability, based on such 
variables ivq d e f d t  rates, 

Another analogous example is the Montgomery GI Bill, which provides education 
benefits for those in the military reserves. Under 10 U.S.C. $ 2006, the Defense Department 
uses a model to estimate the numbers of likely beneficisries and the present value of fbture 
benefits, in determining the amounts that are obligated for future benefit payments. 

Government contracts provide anothex example. While GAO notes that agencies may 
terminate government contracts for convenience, each agency is required to obligate and set 
aside an amount equal to its potential termination liability at the time it enters into a contract. 

The Corporation has suggested to us that, in recent years, it informed congressional commirteeg of the 
Corporation's reliance on usage rates in preparing h e  Corporation's budget estimates, and that Congess relied on 
usage rates when it rescinded Trust balances. The statute. however, does not give the Corporation authority to rely 
on usage rates for determining the ambunt that needs to be obligated. 



Significantly, the agency must estimate that amount, because the contractor's tenination costs 
necessarily vary throughout the term of a contract, 

In addition, Congress has affirmatively disapproved efforts not to estimate. In the case of 
HUD's tenant-based Section 8 rental subsidies program, the Department's practice had bem to 
obligate well in excess of reasonable estimates of amounts likely to be used. For example, 
HUD's practice was to fund all rental subsidies as if they were occupied every day of the year, 
without any vacancies or turnover in subsidy holders. Congress reacted this year by directing 
HUD to obligate lesser amounts, based on current estimates of actual usage. See Division K, 
Consolidated Appropriations Resolution, 2003, "Public and Indian Housing, Housing Certificate 
Fund" ( I  17 Stat. 483-84).j 

Finally, GAO's conclusion that no estimation is permissible would not only depart from 
this general administrative practice and the statutory text, it would also produce unreasonable 
results. The Corporation's practice of relying on its "best estimate" of its ultimate legal liability 
achieves two important goals: (1) setting aside sufficient obligated funds to cover its ultimate 
legal liabilities, and (2) maximizing the number of positions that the Corporation can support 
with its appropriations - in other words, the number of individuals who can perform volunteer 
stmice for their communities under this program. By contrast, GAO's approach of requiring the 
Corporation to obligate the maximum conceivable amount of its ultimate legal liability hrthers 
only the first goal of avoiding a deficiency, while requiring the Corporation to tie up a significant 
portion of its budget by setting fimds aside for theoretical liabilities that will never come due. 

We do not believe that Congress intended such a result - especially since the FY03 
appropriations bill specifically authorized the Corporation enroll up to 50,000 new volunteers. 
See H.J. Res. 2-496; Conference Report for FY03 Ornmbus Appropriations Act (H. Rep. No. - 
108- 1 O), at 1432 ("This funding level provided will support 50,000 new volunteers enrolled in 
the Trust in fiscal year 2003."). Based on information that the Corporation has provided to us, 
the Corporation could not enroll anywhere near 50,000 volunteers in FY 03 if it used GAO's 
approach of obligating the maximum theoretical amount for educational awards. Thus, GAO's 
approach fails to give due regard to the statutory texts and the administrative practice described 
above, and is inconsistent with Congress' recently expressed intent to give the Corporation an 
opportunity tn enroll 50,000 members this ycx. 

~ h i l ~ ~ ~ c m y  
Gener Counsel 

3 Esumarion also promotes accurate recording of obligations. When Congesv emacted 3 1 U.S.C. 1501 to prcscr~be 
criteria for recording obligations, it was concerned not only that obligations should be timely recorded, but also that 
obligations should not be prematurely recorded or over-recorded. Set H.R. Rep. No. 2266, 83d Codg.. 2d Sesu. 48- 
49 (1954). Recording unrealistically large amounts "rnake[s] it  next to impossible for [Conpss] to determine with 
any degrec of accuracy the amount which has bccn obligated ngainst outstanding appropriations as a basis for 
determining future requirenicnts." & Thus, GAO itself has recognized that "where the precise amount is not 
known at the Lime the obligation is incurred, tha obligation should be recorded on the basis of the agency's best 
estimate." C.40, Principles vf Fcdcral Apnxo~riations t a w  6 4  (1' ed. June 1982). 


